De heilige koe in India

10 juli 2016 - Bangalore, India

De koe (of rund of os) heeft in India een speciale status gekregen, omdat zij (zoals in Nederland wellicht met paarden in de 18e eeuw) cruciaal was voor het boerenbestaan. Ze worden nog steeds gebruikt om de ploeg en de ossenwagen te trekken en leveren melk, mest en leer. Net zoals veel Nederlanders moeite hebben met paardenvlees, of erger: katten- of hondenvlees, is het voor de meeste Indiërs ondenkbaar om rundvlees te eten. Historisch werden oude koeien (na uit de sloot gehaald te zijn) wel opgegeten of geofferd aan de goden (lees: de maag van de monniken en priesters).

gevangenisstraf

Wellicht als reactie op opkomende islamisering in Pakistan en Bangladesh is er met name in Noord-India een trend om hindoegebruiken wettelijk af te dwingen. In veel deelstaten is het slachten van koeien of het eten (of bewaren) van koeienvlees verboden, met tot 10 jaar gevangenisstraf. Meestal zijn het moslims die beschuldigd worden van het eten van rundvlees, soms gepaard gaand met moord en brandstichting door fanatieke hindoes. Zeker daar waar de BJP (van premier Modi) aan de macht is, wordt er nauwelijks vervolgd na geweld, omdat geclaimd wordt dat het geweld uitgelokt zou zijn door moslims.

verstoten

In de verstedelijkte gebieden, waar mensen nog steeds koeien houden voor melk, levert het slachtverbod een groot probleem op. Koeien die te oud zijn om melk te leveren, worden door de eigenaar verstoten, en spenderen hun oude dag in de stadstraten, soms tot wanhoop van groenteverkopers die ongewenste klanten binnen krijgen. De dieren mogen echter niet (hardhandig) verjaagd, gevangen of geslacht worden. Sommige staten hebben 'koeien-tehuizen', maar meestal is er geen geld voor veevoeder.

Foto’s