Het Indiase kastensysteem

1 mei 2015 - Bangalore, India

India heeft voornamelijk een Hinducultuur. Een beetje zoals vroeger met het gildesysteem of de adel in Europa, was eenieder voorbestemd voor een bepaald beroep. Wel zo handig bij het opleiden en trainen. Iets minder handig als mensen geheel niet geschikt blijken te zijn voor hun roeping. Er zijn nu eenmaal mensen die minder geschikt zijn als koning van Nederland of als secretaris van Braeck.

segregatie

Deze voorbestemming is langzaam tot een lotsbestemming en segregatie gaan leiden, waarbij je als politieman niet met een ambtenaar kon (mocht) trouwen en je ook niet zomaar politieman, ambtenaar, winkelier of landbouwer mocht worden. Adolf Hitler heeft hier nog wat leuke ideetjes van opgepikt, inclusief het gebruik van de Swastika (hakenkruis), die in India nog steeds veelvuldig gebruikt wordt als religieus en politiek symbool.

De kasten zijn opgedeeld in 5 categorieën, min of meer in volgorde van status:

  • Brahmin: de intellectuele of spirituele klasse (denkers, leraren en priesters)
  • Kshatriyas: de ordehandhavers (militairen en politieagenten)
  • Vaishyas: de handelaren (winkeliers, transporteurs, zeelieden (niet visser zijnde))
  • Shudras: de arbeiders (boeren, vissers, fabriekswerkers)
  • Pariahs: uitgestotenen, vogelvrijen (mensen met zondige voorouders of afvalligen van het geloof, meestal in de meest ongezonde beroepen als vuilnisman, straatverkoper of bedelaar)

registratie

Formeel is het kastensysteem afgeschaft (door mijn idool en look-alike Mahatma Gandi) in het werkleven, maar niet in het familierecht. Ouders mogen nog steeds een veto uitspreken over het trouwen tussen kasten. En illegaal trouwen of samenwonen is strafbaar. Ook is er nog steeds registratie van kaste en religie, formeel vanwege positieve discriminatie, net zoals Amerikanen formeel bijhouden wie zwart, wit, bruin (Asian of Latino) of rood (native American) is. Het hebben van geen religie is wettelijk niet mogelijk en openlijk afzweren of ontkennen is strafbaar. Een tipje voor de visumaanvrager die ons (of een kantoor van HP of SWIFT) wil bezoeken: je bent 'Christian'.

Foto’s